Alternativ fakta är ett hett ämne

Vad är alternativ fakta?

Fakta är något som är sant och anses vara pålitligt, iallafall i de flesta fall. Man kan till exempel ta hjälp av fakta när man ska skriva en uppsats eller liknande. Faktatexter är ofta texter som går rakt på sak och inte är känslosamma. Vad är då alternativ fakta? Jo, det är en typ av fakta som skiljer sig från fakta i andra tillgängliga källor. Man skulle kunna säga att det är en typ av fakta som är motsatsen till den fakta som redan finns. Alternativ fakta är inte helt säkert att den är sann. Man brukar säga att den faktan det finns mest av och flest sidor har skrivit om eller sagt, är den som är mest pålitlig. Dock är begreppet och termen ”alternativ fakta” inte fullt etablerat vad det innebär. Det kan även användas till att försvara personer som har sagt fel eller ljugit. Ett exempel är när någon har ljugit om hur många personer det kom på en fest. Kommer det sedan på tal att personen har ljugit kan en annan person försvara personen genom att säga att den sa alternativ fakta. Poängen med begreppet är att man ska kunna se saker från olika håll och få personer att tänka olika, annorlunda och från olika perspektiv. Det är lätt att folk tror på första fakta det får reda på, för att det är det första som kommer ut. Men kommer det sedan alternativ fakta om samma situation eller samtalsämne så är det lätt att folk börjar tänka till och ändrar uppfattning om saker och ting.

 

Varför är alternativ fakta ett hett ämne?

Människan har alltid varit en som gillar att sprida rykten. Finns det då fakta som säger motsatsen till det alla tror, är det en självklarhet för människan att uppmärksamma den alternativa fakta. Det leder i sin tur till att människor i grupp startar i flesta fall en het diskussion.

 

Meet the Press

Ett exempel på när alternativ fakta har används och även den situationen som har gjort begreppet mer uppmärksammat är när USA:s president Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway var under en intervju i programmet Meet the Press. I den intervjun försvarade hon Vita Husets pressekreterare Sean Spicers påstående som var falskt om antalet närvarande vid Donald Trumps installation som USA:s president. Under intervjun samtidigt som hon pressades av Chuck Todd att förklara varför Spicer vågade ljuga om en sådan sak, svarade Kellyanne Conway att Chuck inte ska överdriva det hela, att det pressekreteraren sagt anklagas var en lögn men att han i själva verket gav alternativ fakta.  Efter det har begreppet alternativ fakta uppmärksammats och blivit ett hett samtalsämne om det är okej att säga alternativ fakta eller om det ska klassas som en lögn. Det finns delade åsikter om det i samhället och det är just därför som det är ett såpass hett samtalsämne. Det var nämligen det Chuck Todd svarade Kellyanne Conways kommentar, att alternativ fakta är ingen fakta, utan att det är lögner.