Journalistik är viktigt för oss

Journalistik är en typ av vetenskap som studerar hur journalister arbetar och hur de gör i sitt yrke. Det innefattar även hur en journalist agerar mot censur, statliga restriktioner, hur de ser och anpassar sig på yttrandefriheten och även de pressetiska regler som finns att följa, och inte minst osynliggörande av vissa samhällsgrupper. En av de mest kända forskarna inom journalistik är John Pliger.

 

Annan typ av journalistik

Tre av landets vassaste journalister har börjat med en ny typ av journalistik. Journalisten Johanne Hildrebrandt, reporten Annica Ögren och redaktören Sakine Madon har tillsammans skapat en youtube kanal vid namn Hildebrandt&Madon. Där tar de upp allt från landsbygd till islamism och vidare. Johanne säger i en intervju till dagens nyheter att det behöv mer jordnära och nya perspektiv på tunga frågor som stämmer från integration till alla andra ämnen som förekommer i media och journalistik. I deras premiäravsnitt som numera har 20 000 visningar, visar Madon och Hildebrandt att de är duktiga på att ta upp ämnen som är aktiva och angelägna för stunden. Deras reporter du läste om nyss, Annica Ögren, följer en polisassistent vid namn Tobias Ystöm under ett arbetspass i Rinkeby. Varför gör hon det då? Jo, för att granska polisens arbete i ett av de mest utsatta områdena i landet där mer sker oerhört mycket kriminellt och kan vara farligt att vistas där under nattetid. Johanne Hildebrandt säger själv att reportaget är ”jävligt upprörande” och att det är viktigt att ta upp sådana här ämnen som i vanliga fall inte uppmärksammas men ändå har en stor roll i samhället. I slutet av varje video diskuterar Hildebrandt och Madon alltid ämnet som videon har handlat om. Där framför de deras åsikter men även syner ur andra vinklar och perspektiv. I inslaget om polisen i Rinkeby får man även se en intervju med Tobias Yström där han säger att hans största besvikelse är hur rättsystemet fungerar, eller hur det inte fungerar. Han berättar att han och många andra poliser inte känner sig uppbackade när de blir utsatta för våld. Våld förekommer ofta på Tobias arbetstider.

 

Varför är journalistik viktig för oss? Vilka är oss?

Journalistik är viktigt för samhället på grund av att man måste uppmärksamma vissa ämnen som inte får så mycket uppmärksamhet. De vill få fram mer perspektiv på saker och ting och visa verkligheten hur det verkligen är. Journalistik är viktigt för att kunna ta fram tunga frågor som sedan kan bli diskussionsämnen bland personer i samhället så många kan ta sig en funderare om hur de själva tycker om saker och ting. Det är vanligt att personer inte har en egen uppfattning och åsikt om saker och ting utan att det istället tycker som alla andra. Först och främst för att vara en i mängden och inte sticka ut, men även för att de inte har någon kunskap. Det är vad journalistiken vill ändra på, att folk ska få kunskap och uppfattning om andra saker och ting.