Så lätt kan media påverka dig och samhället

Du kanske själv har märkt någon gång att du har funderat över något länge som stod i tidningen, eller gått och tänkt på något som du hörde på nyheterna på din teve. Det är bara två exempel som tyder på att media påverkar inte bara dig, utan även hela samhället. Det är något som är både effektivt men även farligt, för när något allvarligt sprids i media tar det fart och når ut till många som även påverkas av det. Det är lite det som är själva poängen med media, att kunna nå ut till samhället och påverka det.

 

Terrordådet i Stockholm, april 2017

Den 7 april 2017 sker det ett fruktansvärt terrordåd i Stockholm, när en terrorist i 39-års åldern kapar en lastbil från Spendrups, kör en bit på Drottninggatan i cirka 80km/h, prejar ner folk och kör sedan in i Åhlens City. Senare på fredagskvällen fick polisen fast gärningsmannen som körde lastbilen i Märsta, norr om Stockholm. Då visar det sig att föraren hade ansökt om uppehållstillstånd i Sverige men hade fått avslag, och sedan gömt sig för myndigheterna och gjorde sedan detta terrordåd. Detta är något som har skrämt många i Sverige men även fått politiker från Sverigedemokraterna att börja prata. Som du kanske känner till så anses Sverigedemokraterna vara rasistiska och har givetvis börjat brinna när detta skedde. De anser att man ska låsa in alla personer som får avslag för uppehållstillstånd för att detta inte ska kunna ske. Dock är det inte alla som gör sådant, och man ska inte dra alla över en kam. Givetvis har det börjat gå runt i media om allt fler personer har blivit upprörda och skärrade.

 

Hur lätt påverkar media dig och samhället?

Du kanske själv känner igen dig i att ha blivit påverkad av det som sägs i media efter terrorattacken i Stockholm. Det har spridits stora artiklar på nätet och sagts mycket på teve om attacken och det sprids även mycket information som inte är falsk. Detta har påverkat många människor lätt och med tanke på att det handlar om ett terrordåd som i princip inte går att förutse när det kommer att ske påverkar dessa nyheterna dig mer än om det hade varit något annat, rent generellt. Det sprids en rädsla utöver samhället och medierna spär endast på allt. Många personer har ändrat uppfattning om bland annat Sveriges invandringspolitik och har ändrat syn på invandrare. Varför personer utför terror är i grund och botten för att splittra ett samhälle och få personer att bli skeptiska till varenda en och gå runt på gatorna rädda för att det ska hända något. Det är många personer runt om i landet som inte var på plats i Stockholm men ändå ändrat uppfattning och börjat bli rädda, på grund av alla medier som har spridit vidare all information och åsikter från politiker men även medborgare. Det är även vanligt att media spär på allt för de vill givetvis sälja mer.